QUANTITATIVE APTITUDE

Exercise 2.1
For the following, find the next term in the series

1.  6, 24, 60,120, 210

   a) 336           b) 366              c) 330              d) 660

   Answer : a) 336
   Explanation : The series is 1.2.3, 2.3.4, 3.4.5, 4.5.6, 5.6.7, .....          ( '.' means product)

2.  1, 5, 13, 25

  Answer : 41
  Explanation : The series is of the form   0^2+1^2, 1^2+2^2,...

3. 0, 5, 8, 17

   Answer : 24
   Explanation : 1^2-1, 2^2+1, 3^2-1, 4^2+1, 5^2-1

4. 1, 8, 9, 64, 25    (Hint : Every successive terms are related)

   Answer : 216
   Explanation : 1^2, 2^3, 3^2, 4^3, 5^2, 6^3

5. 8,24,12,36,18,54
  
   Answer :
27

6. 71,76,69,74,67,72
   Answer : 67 

7. 5,9,16,29,54
   Answer : 103
   Explanation : 5*2-1=9; 9*2-2=16; 16*2-3=29; 29*2-4=54; 54*2-5=103

8. 1,2,4,10,16,40,64 (Successive terms are related)
   Answer : 200
   Explanation : The series is powers of 2 (2^0,2^1,..).
          All digits are less than 8.  Every second number is in octal number system.
          128 should follow 64. 128 base 10 = 200 base 8.

Exercise 2.2
Find the odd man out.

1. 3,5,7,12,13,17,19
    Answer : 12
    Explanation : All but 12 are odd numbers

2. 2,5,10,17,26,37,50,64
   Answer : 64
   Explanation : 2+3=5; 5+5=10; 10+7=17; 17+9=26; 26+11=37; 37+13=50; 50+15=65;

3. 105,85,60,30,0,-45,-90
    Answer : 0
    Explanation : 105-20=85; 85-25=60; 60-30=30; 30-35=-5; -5-40=-45; -45-45=-90;

Previous
Next Post »

If you still didn't find what you're looking for, you can search this website below: